17.9.2013

Räjähdysvaara

Kesällä valtakunnan uutisiinkin noussut Laukaan Vihtavuoren savuavan räjähdekontin ensimmäisenä huomannut henkilö oli vartijamme Esa Hämäläinen.

Esa havaitsi savuavan kontin tavallisella vartiokierroksellaan myöhään illalla. Ympärivuorokautisesti valvottavalle kriittiselle kohteelle on laadittu selkeät toimintaohjeet vaaratilanteiden varalle. Niin Vihtavuoressakin. Yleensä epäselvissä tilanteissa soitetaan asiakkaan insinöörille, mutta tällä kertaa se ei riittänyt. Paikalle piti kutsua räjähdevalmistaja Forcitin päivystävä insinööri.
- Tilanne oli uhkaava, savun syytä emme vielä siinä vaiheessa tienneet, Hämäläinen kertoo.

Seuraavaksi tehtiin pelastuslaitokselle asiasta hälytys ja Hämäläinen toimi sieltä saatujen ohjeiden mukaan. Yö kului tehdasalueella ja työpäivä kesti liki vuorokauden. Viranomaisten määräyksestä tehdasalueelle tuli myös toinen vartija hoitamaan pelastuslaitoksen antamia tehtäviä. – Halusin hoitaa homman itse loppuun asti toisen vartijan kanssa ja ajantajukin siinä meni. Päätöksen tehdasalueelle jäämisestä tein itse, Hämäläinen toteaa vaatimattomasti.

Myöhemmin aamulla Hämäläinen siirtyi muiden paikkakuntalaisten tapaan evakkoon Vihtavuoren koululle.

Kontti sisälsi jätettä, joka oli ruvennut kytemään. Ilman vartijamme valppautta, kytevä kontti olisi mahdollisesti sytyttänyt ympärillä olevat räjähdekontit, jolloin seuraukset olisivat olleet vakavat. Kytevän kontin vieressä oleva varastorakennus sisälsi 40 tonnia räjähteitä. Puolustusvoimien robotti sammutti vedellä kytevää konttia ja helikopteri seurasi tilannetta ilmasta käsin. Alueelle ei uskallettu mennä ennen kuin kontti oli saatu sammumaan.

Pelastuslaitoksen toimintaa Hämäläinen kiittelee: - Riskit kartoitettiin välittömästi ja ohjeet olivat selkeät, niiden mukaan oli hyvä toimia.

Hämäläinen on toiminut kaksi vuotta Securitaksella vartijana. – Olen viihtynyt tehtävässäni. Työyhteisö on mukava ja työ mielekästä, Hämäläinen kertoo.

Sankarina vaatimaton mies ei itseään pidä. – Olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Mutta tuntuuhan tämä hyvältä, että on onnistunut työssään, hän lopulta myöntää.

Securitas palkitsee sankarinsa myöhemmin syksyllä järjestettävässä tilaisuudessa.

Takaisin