15.5.2014

Hakkaa päälle Suomen poika!

Securitaksella on pitkät perinteet Ruotsi-ottelun, entiseltä nimeltään Suomi-Ruotsi -maaottelu turvallisuuskumppanina.

Olemme olleet turvaamassa perinteistä rakkaan vihollisen Ruotsin kohtaamista Olympiastadionilla kaikissa maaotteluissa vuodesta 2006 alkaen. Myös loppukesän Ruotsi-ottelussa 30.-31.8. tapahtuman turvallisuus on vastuullamme.

Tapahtuman turvallisuuspäällikkö Rami Eriksson on uransa aikana vastannut tapahtumasta jos toisestakin. Urheilutapahtumista hän on toiminut turvallisuuspäällikkönä kaikissa turvaamissamme Ruotsi-otteluissa, samoin kuin kansainvälisessä yleisurheilun Euroopan mestaruuskilpailussa kesällä 2012. Rami kertoi kokemuksiaan tästä suurten tunteiden kilpailusta vuosien varrelta.

Ovatko asiat muuttuneet näiden vuosien aikana?

- Vuosittain tulee toki erilaisia pieniä muutoksia ja etenkin pelastusviranomaisten tarkempi linja on näkynyt vuodesta 2006 tähän päivään. Tänä vuonna tapahtumaan liittyy päivää ennen kisoja erillinen tapahtuma Narinkkatorilla, joka toki aina vähän muuttaa turvallisuuspuolenkin osalta suunnittelua ja resursointia.

Narinkkatorilla järjestetään ottelun avajaiset ja ensimmäinen kilpailu, naisten seiväshyppy.

Onko tunnelma erityinen, kun vastakkain ovat "rakkaat viholliset"?

- Suomen ja Ruotsin kohdatessa lähes missä vain lajissa, on syke selvästi korkeammalla. Tästä huolimatta maaottelut ovat olleet alusta asti rauhallisia tapahtumia häiriöiden kannalta, vaikka yleisö muutoin täysillä mukana elääkin. Yleensä lähinnä hieman liikaa nauttineet työllistävät turvallisuushenkilöstöä normaalin opastuksen ja muun asiakaspalvelun ohella.

Onko jotain erityistä mieleen jäänyttä tapahtumaa, jonka voit kertoa?

- Pyrimme luonnollisesti pitämään kenttäalueen urheilijoille "pyhitettynä", mutta välillä joku haluaa pyrkiä mukaan kunniakierrokselle jonkin hienon suorituksen jälkeen. Yleensä nämä kentälle pyrkijät ovat toki hyvää tarkoittavia, mutta tänä päivänä täytyy suhtautua vakavasti näihinkin tapauksiin ja henkilökuntaa kouluttaessa harjoittelemme, miten saamme hienotunteisesti mahdollisen ylimääräisen henkilön ohjattua sivuun ilman isompaa huomiota.

Kerran olemme tällaisessa tilanteessa poistaneet kenttäalueelta erään tunnetun vaikuttajan, joka oli ilman asianmukaisia kulkulupia tullut kenttäalueelle. Tämän selvittäminen oli omasta mielestäni mielenkiintoinen tapahtuma, koska henkilön kiroilu ja sättiminen tapahtumahetkellä kääntyi lopulta jälkeenpäin tulleisiin runsaisiin kiitoksiin oikeasta toiminnasta.

Millaisia turvatoimia tapahtuma vaatii?

- Tapahtumaa varten laaditaan normaali uhka-arvio, jonka pohjalta turvatoimet mitoitetaan ja hyväksytetään viranomaisilla. Maaottelu on yksi harvoja pääkaupunkiseudun massatapahtumia, jossa toimii edelleen tietyissä järjestyksenvalvojan tehtävissä myös vapaaehtoisia, joita esimiehemme ohjaavat ja opastavat.

Turvallisuuskumppanin valintakriteerit

Ruotsi-ottelun kisajärjestelyistä ja toimittajien valinnasta vastaava SUL:n myyntijohtaja Juha-Pekka Kärkkäinen piti Securitaksen vahvaa näyttöä tapahtumaturvalllisuudessa ratkaisevana tekijänä yhteistyökumppanivalinnassa:
- Ruotsi-ottelu on suuri massatapahtuma, ja siihen liittyy monta liikkuvaa osaa sekä tapahtumapaikkaa. Tämän kaiken hallinta turvallisuuden näkökulmasta vaatii rautaista ammattitaitoa ja kokemusta. Meidän kisajärjestäjänä on pystyttävä luottamaan siihen että homma toimii rutiineissa ja mahdollisissa poikkeustapauksissa. Tarkan valinnan jälkeen Securitas osoittautui näiden kriteerien valossa parhaaksi kumppaniksi. Securitaksen aiempi kokemus tapahtumasta on antanut vakuuttavaa kuvaa alan ammattitaitoisesta toimijasta, hän toteaa.

Takaisin