10.11.2014

PV Securitas pelastaa merihädästä

PV Securitas on Securitaksen kummivene, jonka toiminta-alue on Helsingistä Loviisaan.

Veneen asemapaikka on Porvoon Meripelastusasemalla Tolkkisissa. Alus kuuluu Porvoon Meripelastajien kalustoon.

PV Securitas otettiin käyttöön vuonna 2012, jolloin sen rahoittajina toimivat Securitas Oy ja Raha-automaattiyhdistys. Aluksen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota miehistön työturvallisuuteen sekä työskentelyn helppouteen. PV Securitasta käytetään erilaisiin meripelastustehtäviin.

- Viime kesä oli sään puolesta erinomainen veneilyyn. Kun aurinko paistaa ja sää on tyyni, ei hälytyksiäkään tule paljon. Syksyn myrskyjen ja iltojen pimenemisen myötä hälytyksetkin lisääntyvät, Porvoon meripelastajien päällikkö Hans Haase kertoo.

Yleisimpiä pelastustehtäviä vesillä ovat koneviat ja muut avunantotehtävät. Sairauskohtauksia, tapaturmia ja onnettomuuksia sattuu suhteessa vähemmän.
- Isommista hälytyksistä viime kesältä on jäänyt mieleen ison ravintolalaivan merihätään joutuminen. Laivassa oli 72 henkilöä kyydissä, kun laivan koneeseen tuli vika ja alus rupesi ajelehtimaan. Laiva saatiin kuitenkin hinattua onnellisesti satamaan, Haase toteaa.
- Ja viime yönä päivystysvuoroni aikana vanhempi pariskunta teki hälytyksen. He olivat eksyneet pimeässä, sumussa ja todella kovassa tuulessa, hän jatkaa.

Nuorisotoiminta

PV Securitasta käytetään myös nuorisotoimintaan. Nuorisotoiminnan tavoitteena on tarjota nuorille mielekästä ja haastavaa toimintaa sekä meripelastusaatteen että turvallisen vesillä liikkumisen parissa. Lapset ja nuoret opettelevat muun muassa navigoimaan, ohjaamaan ja huoltamaan moottoria aluksen avulla. Veneen hallinta ja merenkulkutaidot ovat tärkeitä oppeja erityisesti veneilevän perheen lapsille, jos huoltajat ovat sairauskohtauksen tai muun syyn vuoksi estyneitä hallitsemaan venettä.

PV Securitasta käytetään koulutusaluksena paitsi Porvoon Meripelastajien omilla kursseilla ja leireillä myös valtakunnallisilla Suomen meripelastusseuran koulutusleireillä. Meripelastusseurat järjestävät myös uima-, pintapelastus- ja elvytyskoulutusta

Miehistö

PV Securitaksen miehistöön on koulutettu viisi päällikköä ja 10 kansimiestä. Kerrallaan aluksen miehistön vahvuus on yksi päällikkö ja 1-2 kansimiestä. Yksi päällikkö päivystää viikon kerrallaan. Porvoon Meripelastajien hälytysmiehistöön kuuluu 15 henkilöä. Seura toimii vapaaehtoisvoimin, pelastusalusten miehistö ei saa mitään taloudellista korvausta työstään.

Porvoon Meripelastajat

Porvoon Meripelastajat kuuluvat Suomen meripelastusseuraan, joka on valtakunnallinen vapaaehtoisten meri- ja järvipelastusyhdistysten keskusjärjestö. 2 000 vapaaehtoista meripelastajaa auttaa 150 aluksen turvin vuosittain vesillä yli 3 000 ihmistä.

Porvoon Meripelastajilla on yli 300 jäsentä, joista aktiivisia miehistön jäseniä on noin kymmenesosa. Heidän varsinainen toiminta-alueensa on Loviisan ja Helsingin välinen merialue. Alukset päivystävät tyypillisesti Pernajan, Porvoon ja Sipoon saaristossa. Porvoon meripelastusasema on Suomen 3. suurin meripelastusasema.

Toiminta perustuu yksittäisten meripelastajien pyyteettömään ja vapaaehtoiseen auttamishaluun sekä turvallisuuden ja pätevyyden korostamiseen. Miehistö koulutetaan alustehtäviin. Lisätietoja www.porvoo.meripelastus.fi

K
uvassa kummivierailulla PV Securitaksella. Vasemmalla Hans Haase, päällikkö, operatiivinen toiminta, koulutus ja valmius, Heikki Juvonen, päällikkö ja PV Securitaksen alusvastaava sekä Securitaksen henkilöstön kehityspäällikkö Elina Örthén.

Takaisin