22.5.2014

Toimitusjohtajan tervehdys

Hallitus antoi huhtikuussa esityksen eduskunnalle uudeksi laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista (HE 22/2014).

Esityksen keskeiset osat ovat:

• Yhdistää vartioimista, järjestyksenvalvontaa ja turvasuojausta koskeva säätely yhteen lakiin.
• Edellä mainittuja toimintoja harjoittaakseen elinkeinon harjoittajalla tulee olla turvallisuusalan elinkeinolupa kuten vartioimisliikkeillä on nykyään vartioimisliikelupa: kuitenkin järjestyksenvalvontaan ja turvasuojaukseen jäisi joitakin poikkeuksia luvanvaraisuudesta.
• Myös poliisin säilyttämien henkilöiden kohtelusta annettuun lakiin ehdotetaan muutoksia. Poliisilaitokset voisivat jatkossa antaa toimeksiannon laissa tarkoitettujen vartijan tehtävien suorittamisesta myös turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijalle erityisten tarkoin rajattujen edellytysten täyttyessä. Tehtävissä voitaisiin käyttää vartijaksi hyväksyttyjä henkilöitä, jotka ovat saaneet erityiskoulutuksen tehtävään.

Toki esityksessä on paljon yksityiskohtia, jotka järkiperäistävät toimintaa kuten esimerkiksi vartijan kiinniotto-oikeuden (16 §) täydentäminen kiinniotetun vapauttamismahdollisuudella, jos poliisille luovuttaminen veisi kohtuuttoman ajan ja tunnistettu kiinniotettu sekä poliisi hyväksyvät vapauttamisen. Näin vartija vapautuu viivästyvästä kiinniottotilanteesta jatkamaan muita tehtäviään. Valitettavasti vastaavaa oikeutta ei esityksen mukaan järjestyksenvalvojalla olisi (45 §). Mm. tämä epäloogisuus pitää yrittää muuttaa eduskunnassa. Tulemme aktiivisesti osallistumaan käytävään keskusteluun ja asiantuntijamme ovat valmiita auttamaan muutosten suunnittelussa – mutta annetaan ensin eduskunnan tehdä työnsä.

Lainsäädännön kehitystä tärkeämpää on palveluiden kehittäminen ja ylläpitäminen kilpailukykyisinä. Tänä päivänä kustannustehokkuus näkyy kaikissa toiminnoissa. Me Securitaksessa uskomme edelleen turvallisuuteen keskittyvään strategiaamme. Uskomme, että pystymme omalla osaamisellamme auttamaan asiakasta niin turvallisuustarpeiden tyydyttämisessä kuin myös kustannusten optimoinnissa. Järkevillä ja paikalliseen osaamiseen kannustavilla turvallisuusratkaisuilla voimme auttaa teitä laaja-alaisesti.

Turvallisuus on yhteinen.

Kesäterveisin!


Jarmo Mikkonen
toimitusjohtaja

Takaisin