15.12.2015

Nuoret yöpyivät kauppakeskus Iso Omenassa

Marraskuisena viikonloppuna 6. - 7.11.2015 saivat nuoret yöpyä Espoossa kauppakeskus Iso Omenassa.

Tapahtuman järjesti Nuorten Palvelu ry:n Nuorten reviireillä -projekti ja Securitas oli tempauksen pääyhteistyökumppani yhdessä Citycon Oyj:n kanssa.

- Iso Omenassa järjestetty yöpyminen oli ensimmäinen laatuaan ja sen tarkoituksena oli kokeilla uudenlaisen toiminnan ja osallistumisen mahdollisuutta nuorille kauppakeskuksessa. Monille nuorille kauppakeskukset ovat tärkeitä vapaa-ajanviettopaikkoja, jotka mahdollistavat sosiaalisen kanssakäymisen muiden nuorten ja kauppakeskuksen väen kanssa, Nuorten Palvelu ry:n asiantuntija Pauliina Lampela kertoo.

Securitaksen hoitama kameravalvomo herätti kiinnostusta

Iso Omenan kauppakeskuksessa toimiva Securitaksen palveluesimies Tomi Matson vietti yön nuorten kanssa ja kierrätti heitä öisessä kauppakeskuksessa. Hän kertoi järjestyksenvalvojan työstä, siitä, mitä kaikkea järjestyksenvalvoja päivän aikana kohtaa ja mitä tämän työhön kuuluu. Kierroksen aikana Matson vei nuoret tutustumaan muun muassa kauppakeskuksen odotustiloihin ja valvomoon. Valvomoon yleisöllä ei ole normaalisti pääsyä kuin erikseen kutsuttuna, kuten nyt.

- Kameravalvomo herätti nuorissa erityistä mielenkiintoa ja kunnioitusta. Taisi muutama yllättynyt kommenttikin kuulua, kun nuoret huomasivat, mitä kaikkea valvomon kameroista näkee, Matson kertoo hymyillen.

Kaikki kielletty oli yöllä sallittua

- Yö ja tapahtuma sujuivat erinomaisesti. Anssi Kela ja Petri Nygård soi kaiuttimista, nuoret pelasivat erilaisia pelejä, kuten jalkapalloa ja frisbeetä ja viilettivät potkulaudoilla öisessä kauppakeskuksessa. Saivat tehdä kaikkea sitä, mikä on normaalisti kiellettyä. Minä sain ilokseni myös hyvän vastuksen shakkipelissä yhdestä nuorista, Matson jatkaa kertomustaan yön kulusta.

Aamiaisen jälkeen, ennen kauppakeskuksen avautumista, nuoret lähtivät koteihinsa. Väsyneinä, sillä osa ei malttanut nukkua koko yönä ja loputkin suhteellisen lyhyesti makuupussissa kauppakeskuksen käytävillä. Mutta varmasti yhtä, ainutlaatuista kokemusta rikkaampina.

Pitkä yhteistyö Nuorten Palvelu ry:n kanssa

Securitas on tehnyt pitkään yhteistyötä Nuorten Palvelu ry:n kanssa. Nuorten Palvelu ry on valtakunnallinen sitoutumaton nuorisokasvatusjärjestö, joka on perustettu vuonna 1969. Se toimii nuorten hyvinvoinnin puolesta nuorten omilla reviireillä. Järjestön toimintaa tukee Raha-automaattiyhdistys.

- Olemme muun muassa olleet mukana Citycon Oyj:n vastuullisuusohjelman nuoriso-osassa, joka käsitti Nuorten Palvelu ry:n järjestämän koulutuksen kauppakeskusten järjestyksenvalvojille, liikkeiden henkilökunnalle ja kauppakeskusjohdolle. Koulutuksen avulla käytiin läpi pelisääntöjä, jotka lisäisivät vuorovaikutusta nuorten ja kauppakeskuksen toimijoiden kesken. Säännöt laadittiin nuoria kuunnellen, kertoo Securitaksen yksikön päällikkö Ari Appelgren.

Koulutuksia järjestettiin muun muassa kauppakeskus Espoontorissa, Vantaan Myyrmannissa, Jyväskylän Forumissa ja Lahden Triossa. Tämän yhteistyön Suomen Kauppakeskusyhdistys palkitsi Vuoden kauppakeskustekona 2014 Lahden kauppakeskus Trion osalta.

Nuorille oma järjestyksenvalvoja

Yhteistyö Citycon Oyj:n ja Nuorten Palvelu ry:n kanssa jatkuu. Espoon kauppakeskus Iso Omenassa aloittaa tammikuun puolessa välissä järjestyksenvalvojamme, jonka perustyötä on nuorten kanssa toimiminen. Kyseessä on Nuorten Palvelu ry:n mahdollistama toiminta, jossa yhdelle järjestyksenvalvojistamme annetaan normaalia turvallisuusalan koulutusta laajemmat valmiudet nuorten kanssa toimimiseen ja nuorten asioiden edistämiseen.

Järjestyksenvalvoja ei vahdi nuoria normaalia enempää vaan on heidän saatavillaan, turvallisena ja luotettavana aikuisena, joka kuuntelee, tukee ja auttaa tarvittaessa. Nuorten kanssa toimimisen lisäksi hän tekee normaaleja järjestyksenvalvojan tehtäviä osana muuta työyhteisöä. Hän tulee syventämään Iso Omenan järjestyksenvalvojien osaamista nuorten asioissa, mutta myös muut järjestyksenvalvojat toimivat edelleen nuorten kanssa.

Työmalli on täysin uusi ja sitä kehitetään Iso Omenassa kevään 2016 ajan.Tehtävä on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Citycon Oyj on suomalainen kiinteistösijoitusyhtiö, joka on erikoistunut kauppakeskuksien omistamiseen, hallinnointiin sekä kehittämiseen.

Lisätietoja:
ari.appelgren@securitas.fi
pauliina.lampela@nuortenpalvelu.fi

 

Takaisin