21.3.2018

Securitaksen ja Helsingin kaupungin yhteistyöprojekti - kouluttivat maahanmuuttotaustaisista henkilöistä vartijoita

Securitas ja Helsingin kaupunki kouluttivat yhteistyöprojektina syksyllä ryhmän maahanmuuttotaustaisia henkilöitä vartijan tehtäviin.

Vartijakurssikoulutuksen jälkeen kaikki kurssin läpäisseet ryhmäläiset aloittivat työt Securitaksella ja jatkoivat opiskelua oppisopimuksella tavoitteenaan suorittaa vartijan perustutkinto.

- Halusimme projektin avulla helpottaa työvoimapulasta ja rekrytoinnin haasteista kärsiviä toimialoja, joihin myös turvallisuusala kuuluu, kertoo Helsingin kaupungin yrityskoordinaattori Johannes Hirvelä Helsingin kaupungilta.
- Olimme todella tyytyväisiä, kun Securitas lähti ennakkoluulottomasti projektiin mukaan, hän jatkaa.
Koulutukseen kuului intensiivinen yhdistelmä suomen kielen opetusta sekä turvallisuuskoulutusta vartijakortin tenttiä varten. Koulutuksesta vastasi Stadin osaamiskeskus.

Hakuprosessi

Stadin osaamiskeskus on perustettu vuonna 2016 Helsingin kaupunginhallituksen myöntämän määrärahan turvin yhdistämään työllistymisen ja koulutuksen palvelut helsinkiläisille maahanmuuttajille. Se toimii osana Helsingin kaupunkia ja Stadin aikuisopistoa. Nykyään Stadin osaamiskeskuksen toiminta on vakiintunut ja se toimii osana Helsingin kaupungin palveluja.

- Kun Securitas lähti yhteistyökumppaniksemme projektiin, koulutuspaikat laitettiin TE-toimiston kautta avoimeen hakuun Helsingin maahanmuuttotaustaisille henkilöille, Hirvelä kertoo. Rekrytointiprosessin kautta koulutukseen valittiin 11 henkilöä, joista yhdeksän läpäisi vartijakurssin ja he aloittivat työharjoittelun loppuvuodesta 2017 Securitaksella kaupan alan kohteissa Helsingissä, hän jatkaa.

Securitas tyytäväinen lisäresursseihin

Securitaksen henkilöstöpäällikkö Katja Soivio on tyytyväinen lisäresurssien saamisesta.
- Helsingin kaupungin yhteistyöpyyntö tuli juuri oikeaan paikkaan. Olemme jo jonkin aikaa kärsineet henkilöstöresurssipulasta ja se on henkilöstöpäällikön pahin päänsärky, hän kertoo.
- Toivomme tietysti, että saamme tästä ryhmästä hyviä ja pitkäaikaisia työntekijöitä, hän jatkaa.

- Tämän vuoden alussa kaikki vartijakurssin läpäisseet ovat aloittaneet vakituisessa työsuhteessa Securitaksella. He suorittavat koko vartijan ammattitutkinnon loppuun oppisopimuksella aikuisopistossa yhteistyössä Stadin työelämä- ja oppisopimuspalvelujen kanssa. Yhteistyö monikulttuuristen opiskelijoiden ja Securitaksen kanssa on ollut erittäin mielenkiintoista ja hedelmällistä, kertoo koulutustarkastaja Katja Utti-Lankinen.

”Tahdon tehdä töitä, haluan, että on tekemistä”

Yksi ryhmäläisistä on Irakista kotoisin oleva Ahmed Al-Jumaili.
- Sain syksyllä TE-toimistosta sähköpostin, jossa kerrottiin, että voisin hakea koulutukseen, josta valmistuu vartijaksi, hän kertoo hakuprosessista.
- Ilmoittauduin heti hakijaksi, turvallisuusala kiinnostaa minua. Olin tosi tyytyväinen, kun tulin valituksi koulutukseen. Tahdon tehdä töitä, muuten turhaudun, hän jatkaa.

Al-Jumaili saapui Suomeen helmikuussa 2015. Hän aloitti heti Suomen kielen opiskelun ja puhuu Suomea todella hyvin vain kolme vuotta maassa asuneena. Ennen vartijan koulutukseen ja työhön hakeutumistaan hän toimi vanhusten hoitotyössä.

Haasteellinen kurssikoe

Vartijakurssin päättökoetta Al-Jumaili piti haasteellisena. Huolimatta hyvin puhutusta Suomen kielestä, tekstin ymmärtäminen oli paikoittain hankalaa.
- Kokeessa oli monivalintatehtäviä, joissa esimerkiksi tehtävän neljästä väittämästä yksi oli oikein ja väittämien lauseissa saattoi olla vain yhden sanan ero, se oli tukalaa, hän naurahtaa.
Kokeessa on paljon kysymyksiä myös Suomen lainsäädännöstä ja esseetehtäviä, joissa pitää selittää, miten jossain kuvitteellisessa tilanteessa vartijan tulee toimia.

Paikallisvartijana Sörnäisissä

Al-Jumaili läpäisi kokeen ja toimii nyt Helsingin Sörnäisissä kaupan alan kohteessa paikallisvartijana.
- Viihdyn hyvin työssäni. Meillä on kaupassa hyvä henki ja koko kaupan henkilökunnalla on korvanapit, joilla voimme kommunikoida keskenämme ja saan nopeasti tiedon korvaani, jos tilanteessa tarvitaan vartijaa, hän kertoo.
Hän aloitti vuoden alussa oppisopimuskoulutuksen turva-alan ammattitutkintoa varten heti vartijakortin saatuaan.
- Koulutukseen kuuluu 1-5 lähiopetuspäivää kuukaudessa Stadin aikuisopistossa ja muutoin työssä oppimista. Tutkinnon suorittaminen kestää 1,5 vuotta, ja sen jälkeen olen valmis turvallisuusalan ammattilainen, hän toteaa.

Projektille jatkoa - uusi ryhmä aloittaa keväällä

Projekti on ollut onnistunut ja saanut myönteistä palautetta. Myös eduskunnasta on käyty vierailemassa ja tutustumassa projektiin.
- Pilottiryhmän onnistunut jalkauttaminen työelämään toi projektille jatkoa. Keväällä aloittaa uusi 18-henkinen ryhmä koulutuksen, Hirvelä kertoo projektin jatkosta.

Lisätietoja:

katja.utti-lankinen@hel.fi
johannes.hirvela@hel.fi
katja.soivio@securitas.fi

Takaisin