16.9.2013

Stipendiaattina Isossa Omenassa

Securitaksen vartijat ympäri maailman voivat hakea vuosittain Melker Schörling -säätiön stipendiä.

Stipendin turvin on mahdollisuus syventää turvallisuusosaamista 3 - 5 päivän ajan opiskellen stipendiaatin valinnan mukaisessa maassa. Stipendejä myönnetään vuosittain neljälle arjen sankarille. Melker Schörling on Securitas-konsernin entinen pääjohtaja, joka perusti säätiön 1992 siirryttyään hallituksen puheenjohtajaksi.

Tänä vuonna tuhansien hakemusten joukosta Securitas-konsernin hallitus valitsi Olkiluodon kohteestamme reseptionistina ja vieraiden opastuskierroksista vastaavan työntekijämme Risto Talvion. Risto on työskennellyt jo vuosia ansiokkaasti tehtävässään. Stipendimatkalle Risto toivoi pääsevänsä englantia äidinkielenään puhuvaan maahan ja matka järjestyikin Securitaksen New Yorkin konttoriin. (kuvassa vasemmalla Risto, NY Securitaksen tj. Andrew Imburgia, Jeff O`Brian ja Bob Marone)

Amerikkalaiseen tapaan vauhtia ei matkasta puuttunut. Päivät venyivät yli 10-tuntisiksi ja viisipäiväinen matka oli täynnä kohdevierailuja.

Pfizer - maailmanlaajuinen asiakkuus

Amerikkalainen lääkeyritys Pfizer, jolla on toimipaikkoja ympäri maailman, on valinnut Securitaksen kansainväliseksi turvallisuuskumppanikseen. Sen pääkonttori sijaitsee New Yorkissa. 

Yritystä vartioidaan tiukasti. Kaikki taloon tuleva posti läpivalaistaan. Risto kertoi, että valvomokeskus oli varsin vaikuttava. Se toimii myös yhtiön kansainvälisenä päävalvomona. Yhtiön valtavasta koosta kertoo sekin, että se on järjestänyt työntekijöidensä lapsille 57-paikkaisen päiväkodin New Yorkin pääkonttorin yhteyteen.

Manhattanin 5th Avenuella sijaitseva Saks-tavaratalo on niin ikään Securitaksen turvaama. Ja valvontaa talossa tarvitaankin, esimerkiksi jalokiviosaston vitriinissä on 4 miljoonan dollarin arvoinen kaulakoru. Vartijoita on myös joka lähtöön, virkapukuisista siviiliasuisiin.

Muita Securitaksen turvaamia vierailukohteita Manhattanilla olivat mm. vakuutusyhtiö Met Building (ent. Pan Amin pääkonttori) ja Union Bank of Switzerland.

Baseballia ja socceria

Ei New Yorkin matkaa ilman amerikkalaista pesäpalloa. Sinne Ristokin vietiin. Yankee Stadiumilla käytiin paikallisottelu Yankees – Mets. Risto sai katsoa ottelua ”Sky boxista”, joka on paikallinen aitio ja näkymät kentälle olivat huikeat. Stadion vetää noin 45 000 katsojaa ja Securitaksen järjestyksenvalvojat huolehtivat katsojien turvallisuudesta.

New Jerseyn Red Bull Stadiumilla päästiin nauttimaan jalkapallo-ottelusta. Tätäkin tapahtumaa turvasivat Securitaksen järjestyksenvalvojat. Tapahtumissa on aina myös poliisit paikalla.

Risto Red Bull Stadiumilla

Hyväntekeväisyyttä

Hyväntekeväisyys on isossa roolissa Yhdysvalloissa ja yritykset sponsoroivat usein tilaisuuksia. Ristokin pääsi osallistumaan hotelli Hiltonissa New Yorkin kiinteistö- ja maanomistajien liiton järjestämään tilaisuuteen, jossa pormestari Michael Bloomberg palkitsi Sandy-myrskyssä avustaneita henkilöitä. Securitas oli yksi tilaisuuden pääsponsoreista. Meidän uutisvirrassamme myrsky sivuutettiin muutamalla uutiskuvalla, mutta Yhdysvalloissa kyse oli isosta tuhosta ja sitä seuranneista mittavista raivaus- ja rakennustöistä.

Vuoroin vieraissa

Muutama viikko ennen Riston New Yorkin vierailua myös Melker Schörling –stipendin saanut USA:n Floridan osavaltion Crystal River -ydinvoimalassa työskentelevä Securitaksen työntekijä Ian Schodde teki stipendiaattimatkan Olkiluodon ydinvoimalaan. Iania isännöivät Risto ja palvelupäällikkö Jussi Mäki.

Ydinjätehuolto ja Olkiluodon oma palokunta tekivät Ianiin erityisen vaikutuksen. – Tällaista meillä ei ole Yhdysvalloissa, vaikuttava, ainutkertainen tilaisuus päästä tutustumaan ydinvoimalaan ja sen toimintaan. Meillä Yhdysvalloissa vartiointi on huomattavasti tiukempaa. Siellä ei mennä laitosalueelle ilman todella tiukkoja tarkastuksia. Ja vieraita laitoksilla ei oteta vastaan lainkaan. Siksi tuntuukin aivan ihmeelliseltä, kun täällä Suomessa pääsee näinkin vapaasti liikkumaan. Toki täälläkin tulijat tarkastetaan huolellisesti ennen laitosalueelle päästämistä, Ian kiteytti kokemaansa.

Takaisin