7.10.2015

Elvytys Iso Omenassa

Kauppakeskus Iso Omenassa Espoossa järjestyksenvalvojamme Sami Pokka sai 2.9 ilmoituksen, että Alkon myymälässä asiakas on tuupertunut lattialle, makaa liikkumattomana ja tämän iho sinertää.

Kentällä olevat järjestyksenvalvojamme Tomi Matson ja John Lausvuo saapuivat välittömästi paikalle. Myös valvomosta lähti market-vartija Ole Suhonen paikalle defibrillaattori mukanaan. Miehet soittivat hätäkeskukseen ja pyysivät ambulanssin kiirellisesti paikalle.
Potilaan luokse päästyään järjestyksenvalvojamme tarkastivat ensimmäiseksi miehen elintoiminnot. Miehen pulssi ei tuntunut eikä hän hengittänyt. Hengitysteiden esteettömyys varmistettiin ja vasempaan kylkeen tuotettu hallittu kipu ei saanut miestä reagoimaan eikä liioin puhuttelu. Mies todettiin elottomaksi.

Aloitettiin elvytys

Järjestyksenvalvojamme asettivat miehen selinmakuulle ja John Lausvuo aloitti paineluelvytyksen. Market-vartija Ole Suhonen varmisti järjestyksenvalvojien työrauhan ja ohjasi ulkopuoliset kauemmaksi paikalta.

Defibrillaattori analysoi miehen tilan kolme kertaa, antaen ohjeen jatkaa paineluelvytystä. Varmistaakseen paineluelvytyksen tehokkuuden, järjestyksenvalvojat vaihtoivat paikkaa ja Tomi Matson jatkoi elvytystä Lausvuon jälkeen.

Elvytystä jatkettiin ambulanssin tuloon asti ja järjestyksenvalvojamme auttoivat ensihoitohenkilöstöä vaihtamaan defibrillaattorin hoitoyksikön omaan laitteeseen. Tilanteen erityisen kriittisyyden vuoksi paikalle saapui myös FinnHEMS Oy:n lääkäriyksikkö. Henkilökuntamme auttoi lääkäriyksikköä potilaan siirtämisessä ambulanssiin, jossa tämä asetettiin hengityskoneeseen.

Jälkihoito

Järjestyksenvalvojamme kävivät ambulanssin lähdettyä kuulostelemassa Alkon henkilökunnan vointia ja opastivat heitä ottamaan yhteyttä omaan työterveyshuoltoon kriisiapua saadakseen, mikäli keskustelut oman työyhteisön sisällä eivät ole riittävät tilanteen purkamiseksi. Järjestyksenvalvojamme tarjoituivat myös itse keskusteluavuksi, jos se koetaan tarpeelliseksi.

Lopussa kiitos seisoo

Iso Omenan palveluesimiehemme Tomi Matsonille ja järjestyksenvalvojille oli välitetty kiitokset erinomaisesta toiminnasta kauppakeskuksen johdolta, Alkon henkilökunnalta ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta, jonka esimiehen sähköpostitse toimittama kiitosviesti on alla:

"Hei!
Välitän Ison Omenan valvomon esimiehen pyynnöstä tämän palautteen myös sinulle.
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitoyksikön henkilökunta haluaa välittää asianomaisille kiitokset erittäin hyvin hoidetusta tilanteesta 2.9. aamulla. Potilaan luona toiminta oli ollut tehokasta ja ammattitaitoista, ja opastus kohteeseen oli järjestetty esimerkillisesti.

Henkilökohtaisesti voin allekirjoittaa yllä olevat kehut myös muillakin Isoon Omenaan suuntautuneilla tehtävillä, joten positiivista palautetta voi välittää tässä samalla myös muulle vartiointihenkilöstölle. Toivottavasti toiminta jatkuu yhtä ammattitaitoisena ja tehokkaana tulevaisuudessakin!"

Takaisin