15.12.2015

Securitaksen paneelissa keskusteltiin monikulttuurisuudesta

Securitas järjesti torstaina 19.11.2015 jo perinteeksi muodostuneen verkostoitumistilaisuuden asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen.

Tapahtumaan kokoontui asiakkaita, sidosryhmiä ja Securitaksen omaa väkeä yhteensä 350 henkilöä. Tilaisuus järjestettiin Helsingin Wanhassa Satamassa.

Asiakasillan ohjelman muodosti alustus ja paneelikeskustelu, joiden aiheena oli ajankohtainen ja pysyväksi muodostunut monikulttuurisuus yhteiskunnassamme.


Riku Rantala piti havainnollisen alustuksen

Aiheesta piti havainnollisen alustuksen Madventures-tuottaja, toimittaja ja kansainvälinen seikkailija Riku Rantala, joka näytti esityksessään muun muassa videoklippejä hänen ja yhteistyökumppaninsa Tuomas Milonoffin Madventures-ohjelmaan kuvaamasta materiaalista erilaisten ja eri maiden ihmisten kohtaamisista.

Rantala pyrki esityksessään kiteyttämään ajatuksen siitä, että luomamme strereotypiat ja ennakkoluulot eri maiden ihmisistä istuvat meissä syvällä. Rantala korosti alustuksessaan kansainvälistymisen merkitystä.

- Kansainvälistymistä ja kehitystä emme voi keskeyttää. Rationaalisesti ajattelemalla, sopeutumalla ja järkeilemällä me olemme voittajia tässä pelissä, hän lopetti alustuksensa.

Panelistit edustivat yhteiskuntaa eri näkökulmista

Panelistit oli valittu yhteiskunnan erilaisilta näköalapaikoilta, edustaen monipuolista näkemystä käsiteltävään aiheeseen. Toimitusjohtajamme Jarmo Mikkosen lisäksi paneelissa keskustelivat alustuksen pitänyt Riku Rantala, HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi, Helsingin poliisikomentaja Lasse Aapio sekä Helsingin kaupunginvaltuutettu, vuoden 2009 pakolaisnainen Fatbardhe Hetemaj. Keskustelua moderoi Mikko "Peltsi" Peltola.

Keskustelussa käsiteltiin aihetta laajasti: turvapaikanhakijoiden kohtaaminen, kotouttaminen, työllistäminen, kieliongelmat, suomalainen byrokratia, kulttuurierot ja rasismi ja miten siihen pitäisi työnantajien suhtautua.

Aiheen sivutessa työnantajien vastuuta maahanmuuttajien ja pakolaisten kotouttamisessa, HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi kertoi heidän olevan edelläkävijöitä asian suhteen.

- HOK-Elannossa on järjestetty ensimmäinen kotouttamiskurssi jo vuonna 1999 muualta tulleille työntekijöillemme. Kurssilla opetettiin käytännön asioita elämisestä ja asumista Suomessa, ratikan käytöstä aina työaikojen noudattamiseen, hän kertoi.

Fatbardhe Hetemaj on saapunut itse Suomeen pakolaisena Kosovosta 23 vuotta sitten.

- Asetuimme ensin Ouluun, missä ihmiset ottivat meidät todella ystävällisesti vastaan. Olimme tietenkin vähän hämillämme Suomen harvasta väkimäärästä, tuntui, että kaikkialla oli järviä ja metsiä, Hetemaj kertoi ensimmäisistä kokemuksistaan Suomessa.

- Mielestäni Suomi ei ole rasistinen maa, harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta. Maahantulijoita ei tule pelätä, sillä ihmiset ovat kuitenkin lopulta hyvin samanlaisia joka puolella maailmaa. Emme voi käpertyä itseemme, työmarkkinat eivät ole enää suomalaisia tai ruotsalaisia vaan kansainvälisiä, hän jatkoi.

Helsingin poliisikomentaja Lasse Aapiolle heitettiin yleisön joukosta kysymys, miten poliisi on huomioinut monikulttuurisuuden rekrytoidessaan henkilökuntaa.

- Tällä hetkellä tilanne on aika huono. Olemme kehittämässä Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajusen kanssa rekrytointikampanjaa saadaksemme lisää ulkomaalaissyntyisiä hakeutumaan julkisiin virkoihin. Poliisikorkeakoulun pääsyvaatimukset asettavat tietysti tietyt rajoitukset tähän. Mutta totta on, että meillä pitäisi olla enemmän ulkomaalaistaustaisia poliiseja perustehtävissä. Poliisin pitäisi näyttää siltä, miltä kansa näyttää, Aapio vastasi.

Keskustelun yhteinen sanoma

Yhteenvetona kaikki panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että monikulttuurisuus on voimavara ja rikkaus, johon meidän on sopeuduttava, jos aiomme pärjätä tulevaisuuden markkinoilla.

- Suomen ikärakenne on jo sellainen, että tarvitsemme töitä tekemään ulkopuolista, nuorta työvoimaa, tiivisti Matti Niemi.

- Tosiasia on, että tilanne ei muutu. Meidän on suhtauduttava avoimesti asioihin ja oltava valmiita oppimaan uutta, kuitenkin luopumatta omasta identiteetistämme, korosti myös Riku Rantala.

- Palvelualoilla ei ole sijaa rasismille. Ihmisiä on kohdeltava tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Henkilökunnan koulutuksen keskeinen asia tulee olla avoimuus ja avarakatseisuus. Suomi ei ole muutaman vuoden päästä enää samanlainen kuin tänä päivänä ja meidän pitää olla valmistautuneita tähän muutokseen, muutoin jäämme polkemaan paikallemme, lopetti Securitaksen toimitusjohtaja Jarmo Mikkonen.

Ilta jatkui verkostoitumisen ja vapaan ohjelman merkeissä.

Takaisin