17.12.2018

Cheekin jäähyväiskonserttia turvaamassa

Cheekin ”Valot sammuu” -jäähyväiskonsertti keräsi Lahden mäkimonttuun elokuun viimeisenä viikonloppuna 60 000 ihmistä. Turvallisuudesta vastasi Securitas Events.

- Tapahtumaa lähdettiin suunnittelemaan jo hyvissä ajoin, vuotta aikaisemmin. Näin suuressa tapahtumassa on niin monta liikkuvaa osaa, että turvallisuuden suunnittelu ja riskien kartoitus korostuu, kertoo tapahtuman turvallisuuspäällikkö Ari Solja Securitas Events Oy:sta. 
- Voidaan puhua uuden kesäfestivaalin mittaisesta ennakkotyöstä, vaikka kyseessä olikin kaksi lyhyttä iltakonserttia, hän jatkaa.

Lahden mäkimonttu ei ole konserttipaikaksi se kaikkein tavallisin. Epätasainen maasto luo omat haasteensa ja katsomon rakentaminen monikymmentuhatpäisen yleisön tarpeisiin vaatii tarkkaa suunnittelua. Lava, joka tuotiin Tanskasta, oli järkälemäinen, kerrostalon kokoinen, 60 metriä leveä ja 25 korkea. Lavan rakenteisiin oli upotettu yli tuhat neliömetriä videoseinää ja tuhat valaisinta ja muita efektilaitteita, muun muassa pyrotekniikkaa. Lavaa rakennettiin viikko. Maailmanluokan meininkiä Suomen mittapuussa.

Turvallisuudesta huolehti yli 300 järjestyksenvalvojaa

Tapahtuman turvallisuudesta huolehti yli 300 järjestyksenvalvojaamme. Järjestyksenvalvojat tarkastivat sisääntulossa katsojien laukut ja reput ja poistivat kielletyt tavarat, kuten sateenvarjot, selfietikut, kamerajalustat, aseet ja astalot, mikäli niitä löytyi.
- Hyvin turvatarkastus sujui, ihmiset ovat yleensä tällaisissa tilaisuuksissa hyvällä tuulella, vaikka jonottaminen hieman kärsivällisyyttä vaatiikin. Meillä oli käytössä useita kymmeniä turvatarkastuslinjoja, joten jono eteni nopeasti, Solja kertaa tapahtumaa.

Ihmisten opastus ja ohjaus paikan päällä oli myös järjestyksenvalvojien vastuulla.
- Tapahtumassa, jonne tullaan eri puolilta Suomea omilla autoilla, korostuu liikenteenohjaus ja riittävä ennakkotiedotus ja opastus myös varsinaisen tapahtuma-alueen ulkopuolella, Solja kertoo.
Poikkeavat liikennejärjestelyt otettiinkin käyttöön urheilukeskuksen lähistöllä jo perjantaiaamuna kello 9. Omalla autolla ei mäkimontun liepeille ollut asiaa. Myös jalankulkua ja pyöräilyä rajoitettiin.
- Kun alueelle tulee jotakuinkin yhtä aikaa 30 000 ihmistä oli tärkeää saada heidät alueelle turvallisesti ja nopeasti.

Järjestyksenvalvojamme huolehtivat myös katsomoiden ja lavan edustan turvaamisesta järjestyshäiriöiltä.

Tapahtuman aluekartta.

Viranomaisyhteistyö tärkeää

Tapahtumassa oli myös hyvä viranomaisvalmius. Poliisi, pelastuslaitos ja ensihoito olivat paikalla.
- Hyvä viranomaisyhteistyö on tapahtuman sujuvuuden kannalta tärkeää, Solja korostaa.
- Kun kaikki tietävät tehtävänsä, on mahdollisissa riskitilanteissa helpompi toimia, hän lopettaa.

Katso video tapahtumasta:

Takaisin