17.12.2018

Näköalapaikalla-blogi: Asiantuntijatyö on jatkuvaa itsensä ja toimintaympäristönsä kehittämistä

Työskentelen yksikön päällikkönä koulutus- ja asiantuntijapalveluissa.

Opiskelemalla paremmaksi - tekemällä taitavaksi

Aloitin turvallisuusalalla vartijan tehtävissä 2001 ja tämä välivuodeksi tarkoitettu ajanjakso jatkuu yhä. Koulutettuani pari vuotta vartijakursseja ja turvallisuusalan tutkintoja tulin 2010 Securitakselle turvallisuusasiantuntijan tehtäviin tuottamaan yritysturvallisuusratkaisuja asiakkaillemme ja kehittämään koulutuspalveluista kannattavaa liiketoimintaa. Securitaksen monipuoliset uramahdollisuudet mahdollistivat ura-askeleeni palvelupäälliköksi 2013 ja sittemmin yksikön päälliköksi 2017. Näiden vuosien aikana olen suorittanut työn ohessa lukuisia lyhytkoulutuksia, turvallisuusalan perus- ja erikoisammattitutkinnon, turvallisuustradenomitutkinnon, opettajakorkeakoulun ja nyt viimeistelen juristiopintojani Itä-Suomen yliopistoon.

Arjessa vastaan liiketoimintayksikön johtotehtävien lisäksi myynti-, markkinointi- ja liiketoimintaprosesseistamme sekä palveluidemme kehityksestä yhdessä rautaisen KATP-tiimimme (Koulutus- ja asiantuntijapalvelut) kanssa. Näiden ihmisten kanssa työskentely on ehdottomasti työni parasta antia, koska tehokkaiden ammattilaisten kanssa on vain niin mahtavaa työskennellä. Projektiliiketoiminnan hektisyyden vuoksi kahta samanlaista työpäivää ei ole. Pysyvin piirre työssämme on kokonaiskuvan hahmottaminen ja ratkaisukeskeisyys kaikilla toiminta-alueilla oli kyseessä sitten asiakkaan tai Securitaksen sisäinen tarve. Voidaan siis leikkimielisesti todeta, että vedämme puoleemme ongelmia ja tehtävämme on löytää niihin paras ja tarkoituksenmukaisin ratkaisu. Securitas työnantajana kannustaa tai oikeammin patistaa itseohjautuvaan ajatteluun ja ratkaisujen itsenäiseen löytämiseen.

Sitoutunut henkilöstö on organisaation tärkein voimavara

Hyvinvoiva ja koulutettu työntekijä, joka pääsee aidosti vaikuttamaan organisaation sisäisiin toimintamalleihin, on tärkeä ja sitoutunut voimavara työnantajalle. Työntekijöiden ohjeistaminen ja kouluttaminen ovat tehokas tapa jalkauttaa asiantuntijatyön tulosta ja työnantajan tahtotilaa. Oppimisen ohella voidaan yhtenäistää organisaation turvallisuuskulttuuria, vuorovaikutusta ja toimintamalleja. Asiantuntijatyö on myös jatkuvaa itsensä kehittämistä asiakkaiden kehittämisen ohella. Kouluttajankin täytyy elää ajan hermolla ja ylläpitää jatkuvasti tietotaitoaan esimerkiksi kehittyvän lainsäädännön sekä yhteiskunnallisten ilmiöiden tiimoilta. Toimintaideologiamme on, että jos meillä ei ole asiakkaan tarvitsemaa osaamista, niin hankimme tarvittavan osaamisen opiskelemalla tai rekrytoimalla.

Uskon menestykseen elinikäisen oppimisen ja jatkuvan parantamisen periaatteiden välityksellä. Työskentelet sitten turvallisuusalalla tai muulla toimialalla, niin menestyksen avaimet ovat taskussasi, jos vain maltat sitoutua päämääriin ja saavuttaa ne. Rauhallista joulun aikaa kaikille!

- Jani Nummi 

Takaisin