16.4.2019

Arjen Sankariteko: Järjestyksenvalvojamme nopea toiminta pelasti ihmishengen

Arjen sankarimme kenttätyössä kohtaavat päivittäin tilanteita, joista suuri yleisö ei tiedä. Tässä yksi monista.

Turussa järjestyksenvalvojamme Tiina Kytömaa sai puhelun Varissuon liikekeskuksessa sijaitsevan baarin työntekijältä. Baarissa oli hätä. Baarin lattialla makasi tajuton henkilö ja hätäkeskuksesta oltiin annettu käsky aloittaa paineluelvytys, mutta henkilökunnasta ei ollut paikalla ketään, joka olisi sen osannut tehdä. Kytömaa suuntasi ripeästi paikalle ja tarkisti vielä maassa makaavan miehen elintoimintoja: pulssia ei tuntunut ja kasvot olivat alkaneet sinertää.

Työntekijämme aloitti paineluelvytyksen

- Aloitin paineluelvytyksen. Baarin työntekijä puhui samalla hätäkeskukseen pitäen linjan auki lisäohjeita varten ja minuutit tuntuivat pitkiltä. Jouduin elvyttämään yksin ensimmäiset 5 minuuttia, jonka jälkeen paikalle sattunut ohikulkija tuli auttamaan voimieni alkaessa loppua. Lopulta 10 minuuttia elvytyksen aloittamisesta paikalle saapui ensihoito. He ottivat ohjat käsiinsä ja jatkoivat miehen elvyttämistä.

Rauhallinen toimintaympäristö varmistettiin sulkemalla baarin ovet. Hoitohenkilökunta jatkoi vielä 10 minuutin ajan elvyttämistä, ja miehen elintoiminnot saatiin palautettua. Mies lähti hoitohenkilökunnan mukana sairaalaan ja tilanteelle saatiin onnellinen loppu.

Kytömaan nopea ja esimerkillinen ensiapu ja toiminta pelasti tässä tilanteessa ihmishengen.

Takaisin