15.12.2021

Oulun Musiikkikeskus: Pohjoisen Suomen merkittävin musiikkikeskus

Pohjoisen Suomen musiikkielämän keskus sijaitsee Oulussa. Oulun Musiikkikeskuksessa järjestetään noin 150 konserttia vuodessa.

Lisäksi talo on merkittävä tapahtumakeskus, jossa onnistuu jopa tuhannen hengen kongressi.

Oulun Musiikkikeskuksen akustiikastaan kuulu Madetoja-sali on Oulu Sinfonian kotisali. Maailman pohjoisimman sinfoniaorkesterin 40 kausikonserttia ja muut konsertit jättävät tilaa myös muille musiikkilajeille, ja talossa kuullaan vuoden mittaan niin iskelmää, poppia kuin rokkia ja heviäkin, yhteensä 150 konsertin verran.

Oulun Musiikkikeskuksen myyntivastaava Virpi Länkelä kertoo, että klassisen musiikin ja viihdekonserttien lisäksi talossa on monenlaisia tapahtumia:

– Oulun Musiikkikeskus on monipuolinen tapahtumapaikka. Meillä on muun muassa musiikkiteatteria, balettia, yritystapahtumia ja kansainvälisiä foorumeita. On meillä ollut jopa presidentinvaalien ehdokashaastattelu. Emme itse tuota tapahtumia vaan vuokraamme tilaa ja siihen liittyviä lisäpalveluita.

Talossa on loistava akustiikka, ja kysyntä on Länkelän mukaan tarjontaa isompaa.

Merkittävä opinahjo

Sen lisäksi, että Oulun Musiikkikeskus on Oulu Sinfonian kotipesä, myös Oulun konservatorio toimii talossa. Keskus on rakennettu kahdessa osassa, vuosina 1983 ja 1991. Kahden isohkon salin keskus on rakennettu musiikin ehdoilla.

Oppilaitospuoli on tärkeä Oulun Musiikkikeskuksen kokonaisuudessa, ja Oulun konservatoriolla on iso rooli Suomen musiikkielämässä. Se tuottaa huippuartisteja liukuhihnalta. Viimeaikaisia oululaisen musiikkikasvatuksen tuottamia menestyjiä ovat Euroviisu-edustajamme Blind Channel ja Saara Aalto.

Oulu kulkee kohti kulttuuripääkaupunkivuotta

Oulun Musiikkikeskus on osa Oulun kaupungin tapahtuma-aluepalveluita, joiden päällikkö Jari Leviäkangas on samalla Oulun Musiikkikeskuksen johtaja.

– Tapahtuma-aluepalvelut hallinnoivat kaupungin tapahtuma-alueita, joihin lukeutuvat Ouluhalli, festivaalipuisto Kuusisaari ja Hupisaarten kesäteatteri. Vuokraamme alueet tapahtumajärjestäjille, Leviäkangas kertoo.

Hänen mukaansa Oulu on puolen Suomen merkittävin tapahtumakaupunki ja matkalla kohti kulttuuripääkaupunkivuotta 2026 tapahtumat ovat merkittävässä roolissa.

– Koronavuosi jätti patoutuneen tapahtumapaineen, joka purkautuu nyt. Lisäksi kulttuuripääkaupunkivuosi tuo uutta säpinää tapahtuma-alalle. Titteli ja sen tuomat haasteet ovat iso juttu Oululle, Leviäkangas toteaa.

Oulun kaupunki on normaalisti taustatoimija, joka vuokraa tiloja ja alueita tapahtumajärjestäjille. Kulttuuripääkaupunkivuotta varten kaupunki perustaa säätiön, joka pyörittää tapahtumia, kuten Turussakin toimittiin.

Securitas on puolestaan varautunut siihen, että tapahtumien määrä Oulun alueella tulee kasvamaan tulevina vuosina, kertoo Securitaksen Oulu-Koillismaa alueen yksikön päällikkö Arja Juntunen.

– Henkilöstöresurssiamme alueella on lisätty tasaisesti kysynnän kasvaessa. Oulu-Koillismaan alueella työskentelee tällä hetkellä 170 työntekijää. Lisäksi tapahtumapalveluiden puolella on työntekijöitä yli sata. Tarvittaessa teemme yhteistyötä ja yhdistämme voimavaroja eri yli maakuntarajojen, Juntunen sanoo.

Securitas kaupungin tapahtumakumppanina

Oulun Musiikkikeskus on tehnyt sujuvaa yhteistyötä Securitaksen kanssa jo vuodesta 2015. Kun kaupunki kilpailutti vartioinnin, valikoitui Securitas kaupungin tapahtumakumppaniksi.

– Otamme ensisijaisesti järjestyksenvalvontapalvelut Securitakselta. Palvelu on monipuolista, ostamme Securitakselta Oulun Musiikkikeskukseen muun muassa virastomestarin ja tapahtumajärjestäjän palvelua, piirivartioinnin sekä lipunmyynnin, naulakko- ja järjestysmiespalvelua. Kun Securitas voitti kilpailutuksen 2019, on ollut hyvä jatkaa yhteistyötä, Leviäkangas toteaa.

Länkelä vahvistaa:

– Meillä on tutun toimijan kanssa hyvä kommunikointi ja kehitämme yhdessä talon toimintaa. Securitaksen työntekijöillä on hyvä rooli, he haluavat kehittää tekemistä järjestyksenvalvonnassa ja muussa, yhteistyömme on sujuvaa.

Securitaksen työntekijöillä on todella monipuolisia tehtäviä talossa. Esimerkiksi tapahtumajärjestäjänä Securitaksen työntekijä edustaa taloa. Hän ottaa artistit vastaan, perehdyttää heidät talon tavoille ja tutustuttaa tarpeen tullen myös talotekniikkaan. Tapahtumajärjestäjä huolehtii alusta loppuun, että vieraalla on kaikki hyvin.

Räätälöity tehtävä on myös virastomestarin rooli. Tehtävissä toimii useampia henkilöitä, sillä esimerkiksi talon toimintaan spesifioitu virastomestari työskentelee aamusta iltaan, klo 8–21.

Leviäkangas käyttää mielellään myös muita palveluita, joita Securitas tarjoaa.

– Viimeisin tietotaito pelastussuunnitelmien tekemiseen löytyy Securitakselta. He ovat tehneet meille kolmeen kohteeseen pelastussuunnitelman, Leviäkangas kertoo.

Asiakaskokemus keskiössä

Securitaksen työ ei ole nykyään pelkkää järjestyksenvalvontaa. Visiona on luoda hyvä palvelukokemus, jossa turvallisuus tulee mukana lisäarvona. Se onnistuu tarjoamalla monipuolisia palveluita.

Oulun Musiikkikeskuksen johtaja Jari Leviäkangas on tyytyväinen siihen, miten Securitas mukautuu tilanteisiin.

– Jos otamme tapahtumaan järjestyksenvalvonnan Securitakselta, heille voi sisällyttää muitakin tehtäviä. He osallistuvat tapahtuman aikaansaamiseen laaja-alaisesti ennen ja jälkeen tapahtuman, ja heiltä löytyy todella monta roolia.

Securitas Eventsin projektiesimies Tomi Lukinmaa toteaakin Securitaksen tekevän kaikkensa, että palveluntilaaja voi luottaa Securitakseen turvallisuudessa.

– Panostamme myös palveluhenkisyyteen, jotta niin palveluntilaajan kuin Oulun Musiikkikeskuksessa asiakkaana olevan on helppo lähestyä meitä, Lukinmaa sanoo.

Ja jos Securitaksen monipuolisuus on tehnyt vaikutuksen palvelun tilaajaan, toimii houkuttelevuus myös toisin päin:

– Oulun Musiikkikeskus on securitaslaisille työkohteena mieluinen työn monipuolisuuden ja vaihtelevuuden vuoksi, Arja Juntunen toteaa.

Vielä jokunen vuosi sitten Securitaksen työntekijät kulkivat vartijanpuvussa, mutta nykyään heillä on tyylikäs musta asu, joka sopii kulttuuriympäristöön.

– On hienoa, että otetaan kulttuurimiljöö huomioon ja pukeudutaan tänne sopivalla tavalla.

Turvahenkilöstön rooli on muuttunut näkymättömämmäksi, mutta se on tärkeä taustalla. Kun meillä oli hiljattain kotiseutupäivät Ouluhallissa, järjestyksenvalvojat ja opastuspalvelut olivat tilaisuuden parhaiten pukeutuneita henkilöitä, Leviäkangas kiittää.

Koska tapahtumat ovat moninaisia, pitää kaikkien mukana olevien reagoida asiaan kuuluvalla tavalla. Virpi Länkelä kiittelee erityisesti sitä, miten Securitaksen henkilöstövalinnassa otetaan huomioon työpäivä:

– He kuuntelevat meidän toiveita hyvin ja sijoittavat eri tehtäviin juuri oikeantyyppiset asiakaspalveluhenkilöt.

Kuvassa: Oulun Musiikkikeskuksen myyntivastaava Virpi Länkelä ja johtaja Jari Leviäkangas sopivat asioista yhdessä Securitaksen kohde-esihenkilö Anu Väyrysen ja projektiesimies Tomi Lukinmaan sekä Oulu-Koillismaa alueen yksikön päällikön Arja Juntusen kanssa.

Teksti ja kuva: Evento-lehti

Takaisin