20.12.2023

Kauppakeskus Triplan työnjohto kollegavierailulla Puolassa

Joulukuun alussa Securitaksen Kauppakeskus Mall of Triplan työnjohto matkusti omakustanteiselle virkistysmatkalle Puolan Varsovaan. Matkalla he kävivät tutustumassa myös puolalaisten kollegoiden työhön Zlote Tarasy -kauppakeskuksessa Varsovassa.

Kun päätimme Mall of Triplan työnjohdon kanssa lähteä virkistysmatkalle Puolaan ja suunnittelin matkan ohjelmaa, heräsi ajatus, että olisi mukava käydä tapaamassa myös paikallisia kauppakeskuskollegoja ja tutustua heidän työhönsä, kertoo Mall of Triplan palveluesimies Matti Taipale.
Tuumasta toimeen ja pienen selvittelyn ja Puolan pään kontaktoinnin jälkeen kohteeksi valikoitui Zlote Tarasyn kauppakeskus Varsovan keskustassa.
- Hienosti vierailu järjestyi. Löysin meidän sisäisestä kansainvälisestä viestintätyökalusta Puolan markkinointivastaavan Olga Mrowiecin, joka ystävällisesti ohjasi minut kauppakeskustoimialasta vastaavan päällikön Adam Kowalskin jutuille, ja tämän avulla vierailu järjestyi. Varsinaisen kauppakeskusesittelyn meille veti palveluesimies Hubert Lipski, Taipale kertoo.

- Zlote Tarasy kauppakeskus on suhteellisen uusi, vuonna 2007 valmistunut ja Mall of Triplan kokoinen. Kauppakeskuksessa on 250 liikettä ja keskuksessa on myös kaksi suurta toimistotornia sisällä, joten puhutaan melko isosta rakennuskompleksista. Asiakkaita, ainakin lauantaina keskipäivällä, oli runsaasti, Taipale kertaa.

Puolan Securitakselta kauppakeskusta tuli esittelemään keskuksen palveluesimies Hubert Lipski, mukanaan kauppakeskuksen vartija, joka toimi myös paikoittain tulkkina.

- Keskuksessa oli töissä kolminkertainen määrä henkilöstöä yhdessä vuorossa verrattuna Mall of Triplan vastaavaan. Runsas henkilöstömäärä puoltaa paikkaansa, koska vartijoille ja järjestyksenvalvojille ei ole mitään pakollista koulutusta, vaan heidät perehdyttää kohteissa vanhempi kollega. Jotain Securitaksen omia koulutuksia he järjestävät, mutta meidän lakisääteisiä ja pakollisia koulutuksia ja poliisin hyväksynnän vaatimaa vartijalupakäytäntöä heillä ei ole. He eivät myöskään saa lain mukaan kantaa mukanaan voimankäyttövälineitä. Poliiseja oli kuitenkin kaupungissa kaikkialla ja Hubert kertoi vasteajan poliisilla olevan vain minuuttien luokkaa, kertoo Taipale.

Poliisit eivät partioi kauppakeskuksessa sisällä, vaan siellä toimii vartijat valvoen yleistä turvallisuutta estäen näpistyksiä ja muuta häiriökäyttäytymistä.

Vartijan palkka Puolassa on kolme kertaa Suomen vastaavaa pienempi, mutta myös hintataso on Puolassa huomattavasti Suomea huokeampi.

Korkeatasoinen valvomo

Valvomo on kauppakeskuksen sydän ja se on korkeatasoisessa kauppakeskuksessa tekniikaltaan erinomainen.
- Zlote Tarasyn valvomo oli ammattimainen ja sitä pyöritti kaksi erillisen koulutuksen saanutta henkilöä, valvomon tekniikka oli modernia ja kameroiden kattavuus oli erinomainen, Taipale kehuu.

Kauppakeskuksen erikoisuutena Suomeen verrattuna voidaan mainita, että kauppakeskuksessa oli paikalla 24/7 vähintään kolme palomiestä omissa tiloissaan.

- Palomiesten läsnäolo rakennuksessa oli perusteltua, sillä Hubert kertoi, että heille tulee kuukaudessa 20 - 30 palohälytystä.

- Kaiken kaikkiaan arki ja haasteet olivat hyvin samanlaisia kuin meilläkin, vaikka laki ja kulttuuri hieman Suomesta eroavatkin. Reissusta jäi erittäin positiivinen kuva sekä Puolan Securitaksesta, että Puolasta kokonaisuutena. Kiitokset sekä meidän työnjohdollemme, Erkalle, Tommille, Mikolle ja Jyrille, sekä erityisesti Puolassa käynnin mahdollistaneille Adamille, Olgalle ja Hubertille, Taipale lopuksi jakaa kiitokset kollegoille Suomessa ja Puolassa.

Yläkuvassa: Vasemmalta Hubert, Zlote Tarasy-kauppakeskuksen vartija, Matti, Jyri, Erkka ja Mikko.

Zlote Tarasy -kauppakeskuksen sisätiloja Varsovassa.

Takaisin