31.10.2023

Nonna Group luottaa Securitaksen turvallisuusteknologiaan

Nonna Group Oy on vuonna 2022 perustettu suomalainen yritys, jonka toiminta keskittyy tarjoamaan modernia ja huolehtivaa asumista erityisesti ikäihmisille.

- Olemme yksityinen palvelun tarjoaja, joka tarjoaa erityisesti ikäihmisille yhteisöllistä asumista. Missiomme on tukea ikääntyneiden toimintakykyä ja siirtää tai jopa poistaa raskas ja kallis tehostettu laitoshoito näiden elinkaaresta, kertoo Nonna Groupin operatiivisesta toiminnasta vastaava ja sote-johtaja Saija Mustonen. 

Nonna Groupin asuintaloja on Kuopiossa, Turussa ja Rovaniemellä. Oulun Nonna-talo valmistuu joulukuussa 2023. Nonna-talot ovat uusia kerrostaloja, joiden sijainti on ihanteellinen. Kuopiossa Kallaveden rannalla, Turussa meren äärellä ja Rovaniemen ja pian valmistuvan Oulun talot sijaitsevat keskustan tuntumassa hyvien palvelujen äärellä. Nonna-talot ovat hyvinvarusteltuja ja niissä on muun muassa kerhohuoneet, monitoimitilat, ravintola, sauna ja pesutupa. Tilojen suunnittelussa on huomioitu myös aisti- ja muistiystävällisyys.
- Järjestämme myös joka päivä yhteistä ohjelmaa Nonna-taloissa, johon jokainen asukas voi halutessaan osallistua. Se on meidän palvelulupauksemme. Asukkaat osallistetaan myös toiminnan suunnitteluun, jolloin tekeminen on yhteisöllistä ja asukkaiden näköistä, toteaa Mustonen.  

Teknologian suunnittelussa Securitas mukana jo rakennusvaiheessa

Securitas otettiin mukaan teknologian suunnitteluun jo talojen rakennusvaiheessa.
- Olemme moderni palvelutalo, joten käytämme uusinta turvallisuusteknologiaa apunamme. Tarvitsimme yleistiloihin virtuaalivalvontaa, joten älykameroiden paikat suunniteltiin yhdessä Securitaksen kanssa jo sähkösuunnitelmaa laatiessa, Mustonen taustoittaa.

- Securitas on toimittanut Nonnan kohteisiin Solution-palvelun, joka yhdistää turvallisuustekniikan saumattomasti Securitaksen muihin palveluihin. Nonnan tapauksessa kunkin kohteen suunnittelu alkaa jo selvästi ennen varsinaisia rakennustöitä. Aikaisella osallistumisella kameravalvontajärjestelmä saadaan suunniteltua kunkin talon ja toiminnan erityispiirteet huomioivaksi tinkimättä valvonnan laadusta ja samalla kustannustehokkaasti, kertoo Securitaksen aluemyyntipäällikkö Jussi Karonen.

Kameroiden avulla on selvitetty muun muassa ”talon kummitus” ja pelastettu asukkaan henki.
- Hauska tilanne, jolloin alettiin jo epäillä talossa kummittelevan, oli, kun asukas väitti kivenkovaa, että hänen ovikellonsa soi yöllä eikä oven takana ole ketään, kun sen avaa. Ryhdyimme tarkastamaan kameratallennuksia eikä niissä näkynyt yhtäkään yöllistä ovikellonsoittajaa. Sitä ehti jo miettiä erilaisia vaihtoehtoja, kunnes asukkaan seinänaapurit kertoivat myös kuulleensa yöllisen ovikellon soiton. Ja syy löytyi kuin löytyikin ovikellosta. Se oli jollain tapaa jumittunut pohjaan ja pongahtaessaan ulos aiheuttanut soiton itsekseen, naureskelee Mustonen kummitusjutulle.

Myös asukkaiden epäilemät tavaroiden katoamiset on voitu katsoa kameratallenteesta ja tilanne on rauhoittunut.

Kameravalvonta on ollut apuna myös vakavammissa tilanteissa.
- Nonna-taloissa henkilökuntaa on paikalla aamu seitsemästä ilta yhdeksään ja sen jälkeen yövalvonta on etävalvontaa, jonka hoitaa Securitaksen hälytyskeskus. Älykkäät kamerat hälyyttävät, jos ne havaitsevat yöaikaan liikkumista tai henkilön liikkumattomuutta kameran alueella. Tällainen tapaus sattui asukkaallemme. Hän oli kaatunut asunnossaan ja onnistui konttaamaan käytävälle, jolloin kamerat havaitsivat liikettä ja Securitaksen hälytyskeskus sai hälytyksen ja näki monitorista tilanteen vakavuuden. Hälytyskeskus hälytti välittömästi paikalle vartijan, joka perille päästyään soitti paikalle ambulanssin ja tilanne päättyi onnellisesti, Mustonen kertaa tapahtumaa.

Securitas on myös toimittanut Nonna-kotien hoitajille yksintyöskentelijän turvarannekkeen, jonka avulla saa nopeasti yhteyden Securitaksen hälytyskeskukseen häiriötilanteessa tai oman terveyden tai turvallisuuden ollessa uhattuna.
- Nonnan kanssa yhdessä kehitetty palvelukokonaisuus on paljon enemmän kuin perinteinen kameravalvontajärjestelmä. Tapahtumien tallentamisen lisäksi hyödynnämme pitkälle kehitettyä videoanalyysiä jatkuvaan poikkeamien havainnointiin. Järjestelmän havaitessa itsenäisesti vaaratilanteen, tarvitaan toki ihminen tekemään päätös tarvittavista toimenpiteistä. Tähän tarpeeseen vastaa Securitaksen 24/7 toimivat etävalvomot ja maan laajin liikkuvien vartijoiden resurssi. Turvallisuustekniikka, jatkuva etävalvonta ja tekniikan ylläpito sekä tarvittaessa paikalle viiveettä saatava ammattitaitoinen turvallisuushenkilöstö, muodostavat Securitas Solution -palvelun, joka luo turvaa ja häiriöttömyyttä Nonnan kiinteistöille ja erityisesti asukkaille, toteaa Karonen.

Yhteistyö mutkatonta

Mustonen kokee, että Securitas on luotettava yhteistyökumppani.
- Yhteistyö on toiminut erittäin hyvin, olipa sitten kyseessä unohtunut lääkehuoneen koodi tai muu pulmatilanne, aina on apu löytynyt. Ja turvallisuusteknologian valinnassa Nonna-koteihimme sain ystävällistä ja erittäin asiantuntevaa palvelua, hän kertoo.

- Olemme kiitollisia mahdollisuudesta turvata Nonnan kohteita valtakunnallisesti. Erityisesti asiakkaan kiinnostus nykyaikaisen kameravalvontatekniikan hyödyntämiseen, on johtanut lopputulokseen, jossa turvallisuustekniikan ja perinteisten vartiointipalveluiden saumaton yhdistelmä pienentää paitsi riskejä, tukee myös Nonnan tavoitetta tarjota ikäihmisille huolehtiva ja välittävä loppuelämän koti, kiittelee Karonen.

Pienessä kuvassa sote-johtaja Saija Mustonen.

Takaisin