31.10.2023

Tapahtumaturvallisuus on ennen kaikkea riskien ennakointia

Todella vakavia ääritilanteita ei toistaiseksi ole nähty suomalaisissa yleisötapahtumissa. Kaikkeen täytyy kuitenkin varautua, muistuttaa Securitaksen liiketoimintajohtaja Teemu Balk.

Maailmalla massatapahtumissa on jopa kuollut ihmisiä – muutenkin kuin väkivallan seurauksena.

- Pahimmillaan ihmisiä on puristunut kuoliaiksi aitaa vasten, kun järjestelyissä ei ole etukäteen tunnistettu riskiä. Tapahtumaturvallisuus on varautumista tällaisiin uhkiin, Securitas Eventsin liiketoimintajohtaja Teemu Balk sanoo. Events on erikoistunut yritystapahtumien ja yleisötilaisuuksien turvallisuuspalveluihin. 

Riskianalyysien perusteella todella vakavia ääritilanteita, kuten suuronnettomuuksia tai terrori-iskuja, ei suomalaisissa yleisötapahtumissa ole tapahtunut.

- Toivomme, ettei tapahdukaan. Tähän voidaan vaikuttaa hyvällä suunnittelulla ja ajantasaisella ennakoinnilla. Kyllä mekin otamme riskejä arvioidessamme yhä enemmän huomioon esimerkiksi terrorismin mahdollisuuden. 

Kuvassa Teemu Balk.                                                                                   

                     
Ennakointi kaiken A ja O

Balk tuntee riskien arvioinnin tärkeyden 25 vuoden kokemuksella. Ura alkoi kenttätason vartijan tehtävissä.

- Tapahtumaturvallisuutta hoidettiin silloin lähes täysin vapaaehtois- ja amatööripohjalta järjestysmiehen valkoiset nauhat hihassa, Balk muistelee.

Nyt tapahtumien turvallisuudesta vastaavat koulutetut ja kokeneet ammattilaiset. Securitas Eventsin henkilökunta on tavallisesti vuosittain läsnä yli 500 eri tapahtumassa, Äkäslompolosta Helsinkiin. Vaikka korona-aikana määrä on laskenut viidennekseen entisestä, turvallisuusuhkat ja ihmisten käytös humalassa eivät ole juurikaan muuttuneet.

- Otamme riskejä arvioidessa yhä enemmän huomioon esimerkiksi terrorismin mahdollisuuden.

Koulutetuilla ammattilaisilla on kyky tunnistaa uhkatilanteet jo ennakolta.

- Uskallan väittää, että perinteisistä uhkatilanteista 95 prosenttia pystytään havaitsemaan jo ennen kuin ne pääsevät eskaloitumaan pahemmaksi. Tilanteen laukaisemiseksi tarvitaan harvoin rauhallista puhetta enempää.

Kehonkieli viestii tulevasta uhkasta

Ennakoiminen on turva-ammattilaiselle helppoa. Useimmiten jo kova äänenkäyttö ja hermostunut kehonkieli viestivät valmistautumista väkivallan käyttöön. Uhkatilanne eskaloituu esimerkiksi parisuhdekriisistä, kun puolisoiden keskenään aloittamaan riitelyyn puuttuvat ulkopuoliset.

- Ulkopuolisten puuttuminen pariskuntien keskinäiseen riitelyyn lähtee usein väärinkäsityksistä, Balk sanoo.

Tapahtumissa voidaan neuvoa yleisöä välttämään puuttumista uhkatilanteisiin ja ilmoittamaan niistä mieluummin paikalla oleville turvahenkilöille. Ammattilaiset osaavat nimittäin hoitaa tilanteet tyylikkäästi ja olla provosoitumatta, kun provosoidaan.

Takaisin