22.9.2024
Securitas ei käytä kevytyrittäjyyttä järjestyksenvalvojatoiminnassa
Julkiseen keskusteluun on noussut aihe kevytyrittäjyyden käytöstä järjestyksenvalvojatoiminnassa.
Olemme osaltamme arvioineet asiaa jo muutamia vuosia sitten, emmekä arviointimme perusteella todenneet kevytyrittäjyyden olevan käyttökelpoinen toimintamalli omassa toiminnassamme.
Ottamatta kantaa tämänhetkiseen julkiseen keskusteluun aiheesta, ei asiassa ole tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka olisivat vaikuttaneet jo aiemmin tekemäämme arvioon kevytyrittäjyyden käyttökelpoisuudesta.
Securitas ei ole omassa toiminnassaan sallinut, eikä edelleenkään salli kevytyrittäjyyden käyttöä järjestyksenvalvojatoiminnoissaan. Järjestyksenvalvontaa tehdään Securitaksella pääsääntöisesti työntekijänä työsuhteessa, käytämme toimeksiantosuhteessa joskus taustatarkistettuja turvallisuusalan elinkeinoluvan omaavia alihankkijoita, jotka eivät kuitenkaan ole kevytyrittäjiä. Lisäksi on syytä huomioida, että lukuun ottamatta yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia järjestyksenvalvojatoiminta on luvanvaraista, eli se vaatii yksityisen turvallisuusalan elinkeinoluvan myös kevytyrittäjältä.
Tekemämme arvioinnin mukaan työsuhteen vahvoja tunnusmerkkejä meidän järjestyksenvalvojatoiminnassa loppuasiakkaan suuntaan ovat mm.:
• työ suoritetaan henkilökohtaisesti Securitaksen antamien ohjeiden mukaisesti
• Securitas valvoo ja johtaa työtä
• Securitas vastaa työn lopputuloksesta
• työ suoritetaan Securitaksen tarjoamilla välineillä ja varusteilla
• työntekijä suorittaa järjestyksenvalvontaan liittyviä työtehtäviä pääsääntöisesti vain Securitakselle
Katsomme, että objektiivisen kokonaisarvioinnin perusteella päädyttäisiin pääsääntöisesti siihen, että kyse olisi tosiasiallisesti työsuhteesta.
Henkilöstö on Securitaksen tärkein voimavara. Tähän liittyy olennaisella tavalla se, että työnantajavelvoitteet ja työntekijöiden vakuutusturva on hoidettu asianmukaisella tavalla sekä työsuhteissa että mahdollisissa alihankintasuhteissa. Kevytyrittäjyydessä nämä asiat jäävät kevytyrittäjän vastuulle ja käytännössä tämä saattaa valitettavasti tarkoittaa sitä, että esimerkiksi asianmukainen vakuutusturva jää kevytyrittäjältä varmistamatta.
Mahdollisiin lisäkysymyksiin vastaavat henkilöstöjohtaja Vesa Perkiö ja lakiasianjohtaja Mikko Kemppainen.