23.9.2024
Selja Schellhammer työskentelee tapahtumissa taatakseen kaikille turvallisen tilan
Selja Schellhammer työskentelee Securitaksella häirintäyhdyshenkilönä. Hän on henkilö, jonka puoleen voi kääntyä, jos kohtaa tapahtumissa häirintää, epäasiallista käytöstä tai muunlaisia ongelmatilanteita. Selja on koulutukseltaan psykiatrinen sairaanhoitaja.
- Aloitin Securitaksella noin kaksi vuotta sitten. Päätyöni on toimia kohdevastaavana Tampereen Kulttuurikamari Oy:n toimeksiannossa, joka kattaa kohteet Tullikamarin Pakkahuone ja Klubi sekä uutena tapahtumapaikkana Tavara-asema, hän kertoo.
Selja Schellhamer toimi aiemmin lähes 30 vuotta psykiatrisena sairaanhoitajana. Viimeiset 20 vuotta hän vastasi TAYS:n Pitkäniemen sairaalassa väkivaltaisten nuorten hoidosta ja kuntouttamisesta. Sairaalan psykiatrisen toiminnan lakattua ja siirryttyä Tampereen yliopistollisen sairaalan yhteyteen, hän alkoi pohtimaan uutta alkua urapolullaan.
- Securitas oli minulle tuttu yritys Pitkäniemen ajoilta, jolloin se vastasi sekä sairaalan henkilökunnan että yleisestä turvallisuudesta. Olin tehnyt järjestyksenvalvojan töitä jo sairaanhoitajan työn ohella, joten tapahtumaturvallisuuden tehtävät olivat minulle tuttuja. Huomasin pian tekeväni järjestyksenvalvojan hommia yhä enemmän ja työ niin sanotusti vei mukanaan. Ja kun tämä Kulttuurikamarin kohdevastaavan paikka aukesi, päätin hakea sitä. Ja sillä tiellä ollaan, Selja avaa alalle hakeutumista.
- Ja päivääkään en ole katunut, viihdyn Securitaksella erinomaisesti, hän lisää.
Häirintäyhdyshenkilön työ
Kun Selja oli asettunut Kulttuurikamarin ympäristöön ja kohdevastaavan tehtävään, Kulttuurikamarin tuotantopäällikkö ehdotti Seljalle perustyön lisäksi häirintäyhdyshenkilönä toimimista Kulttuurikamarin tapahtumissa.
- Pohdittiin yhdessä työnkuvaa ja mitä se Kulttuurikamarin tiloissa tarkoittaa. Ja siitä se alkoi.
Suomen YK-liitto määrittelee sivuillaan turvallisen tilan seuraavasti: ”Turvallisemman tilan periaatteilla ja toimintatavoilla pyritään luomaan tila, jossa kaikki pyrkivät omalla toiminnallaan rakentamaan yhdenvertaista, kunnioittavaa ja avointa ilmapiiriä ja keskustelua.
Jokaisella on myös oikeus tuntea olonsa turvalliseksi tapahtumissa ilman pelkoa minkäänlaisesta syrjinnästä, häirinnästä, seksuaalisesta, fyysisestä tai verbaalisesta ahdistelusta.”
Nykyään jo monissa tapahtumissa ja festivaaleilla noudatetaan näkyvästi turvallisen tilan periaatetta, ja se on tullut yhä tutummaksi myös tapahtumissa kävijöille. Usein asiasta informoidaan tapahtumissa erilaisilla alustoilla, kuten tekstinä digitaalisilla näytöillä, tapahtuman sosiaalisen median kanavilla tai fyysisin kyltein.
Häirintäyhdyshenkilöksi Securitas Eventsin turvaamiin tapahtumiin
Kulttuurikamarilta häirintäyhdyshenkilön tehtävä laajeni Securitas Eventsin turvallisuudesta vastaamiin tapahtumiin.
- Tänä kesänä toimin häirintäyhdyshenkilönä isoista tapahtumista muun muassa Helsingin Flow´ssa ja Tampereen Festivaali-tapahtumassa.
Selja pukeutuu festareille oranssiin liiviin, jossa on rinnassa teksti ”Häirintäyhdyshenkilö”. Kulttuurikamarin tapahtumissa sisätiloissa sama teksti löytyy työpaidasta.
- Häirintäyhdyshenkilön puheille tullaan yleensä, kun koetaan, että joku on loukannut puheillaan tai ylittänyt sallitun fyysisen turvallisen tilan. Pyrin puhuttamaan molemmat konfliktin osalliset. Ja jos se sopii häirinnän kokijalle, järjestän yhteiskeskustelun. Mutta kunnioitan aina häirinnän kokijan tahtoa, ja sen mukaan edetään. En järjestä terapiaistuntoja, vaan pyrin hoitamaan asiat maalaisjärjellä ja napakasti sekä ratkaisemaan asian paikan päällä. Asioiden vatvominen pitkään harvoin parantaa lopputulosta, hän avaa häirintätilanteita.
Festivaaleilla Selja pyrkii olemaan näkyvillä, mutta mahdollisimman matalalla profiililla. Hän riisuu liivin aina siksi aikaa, kun juttelee häirintää kokeneen kanssa ja etsii turvallisen paikan keskustelulle.
- En halua, että yleisön huomio kiinnittyy keskusteluun häirintäyhdyshenkilön kanssa. Näin kynnys yhteydenottoon madaltuu.
Yleensä puhuminen riittää, mutta jos kyse on vakavammasta härinnästä, joka voi joskus täyttää jopa rikoksen tunnusmerkit, Selja kääntyy viranomaisten puoleen.
Selja tekee häirintäyhdyshenkilönä tiivistä yhteistyötä tapahtuman järjestyksenvalvojien kanssa. Tapahtumien järjestyksenvalvojamme ovat myös koulutettuja, ja he tietävät, miten toimia, jos kohtaavat häirintää asiakkailta tai asiakkaiden kesken.
- Jos tilanne eskaloituu henkilön poistamiseen, on järjestyksenvalvoja lähellä ja tilanne saadaan nopeasti hallintaan ja henkilö poistettua tapahtumasta.
Joskus selvittelyä halutaan myös tapahtuman jälkeen. Esimerkiksi Flow'ssa oli päivystysaikoja, jolloin Seljalle oli mahdollista soittaa jälkikäteen, jos tapahtumasta nousi mieleen tapahtuma, johon kaipasi keskusteluapua. Flow'ssa oli käytössä myös QR-koodit, joiden kautta pystyi tekemään nimettömiä ilmoituksia sivustolle, joihin Seljalla oli pääsy. Samoin puhelinnumero oli yleisön saatavilla ja Whatsappin kautta sai Seljaan niin ikään yhteyden.
- Tätä työtä tehdään hyvin paljon omalla persoonalla. Tärkeän asian äärellä ollaan ja paljon on vielä kehitettävää. Pyrin häirintäyhdyshenkilönä toimimaan aina maalaisjärjellä ja tilanteen mukaan. Ratkaisujen tulee olla nopeita ja reiluja, ja mieluiten niin, että ne tehdään paikan päällä, hän lopuksi kiteyttää.